Thursday, April 28, 2011

THINK3x... sampai TINTONG..!! HEHEHE...



Assalamualaikum...
sprti biasa... mukadimah aku mmg r Assalamualaikum. org Islam kn...
so kena la amalkan budaya memberi salam 2... 
(hehe dh mcm ustazahhh plak aku... hmmm ustazzahhh la sgt kn... kuikuikui)

tp ttbe n3 kali nie aku xmo gune gnti nama "aku" mcm yg besa aku guna 2..
nk tukar pd EJA la plak...
ha..!! korg jgn nk gelakkn aku plak... EJA 2 pn name aku, ehh slah plak... nama sy jgk tau... 
cume jarang gune jew...
hmm kali nie eja nk lebih brsopan ckit r... gadis melayu kn... hikhikhik.. (ehhh xleh gelak lebih2..)




haaa... nie dia rupa ustazahh berfikir.. hehehe
hmmm sape ntah awek nie
eja ambik gmbr nie dlm google image jew..
thankz cik google.. (ehh cik kew?? ahh x kisahla..)
*
*


hmmm sbnrnye jam kt lappy eja nie dh nk pkul 5.20pg dh... tp mata eja blm ngntuk lg la...
ttbe dtg 1 prsoalan dlm pale otak eja nie... so nk r share ngn yg lain kn...
(2pn klu ade yg sudi nk snggah blog eja r... huhu)


errmmmm.... eja biasa sgt dengar 1 ayat nie n eja rase kwn2 eja sume msti penah dgr jgk..
ayatnye mcm nie....
TIADA MANUSIA YANG SEMPURNA DI DALAM DUNIA NIE...
MELAINKAN JUNJUNGAN KITA NABI MUHAMMAD S.W.T..
hmmm eja rase sume kwn2 eja msti penah dengar psl bnde nie kn??
same la jugak ngn eja...
sejak dr zaman skolah lg eja dh biasa sgt dengar prkataan 2... kiranye mmg dh hafal la ayat 2..


brfikir smpai jd kuning...
tp nie bkn eja la... org lain... heheh
skali lg thankz kt cik google ea..
*
*

tp.... yg buat eja x faham 2, knape masih ade orang yg MENGEJAR KESEMPURNAAN??
 semua dh tau yg xde manusia smpurna pd zaman skrng..
tp knapa kesempurnaan i2 masih dicari??
maaf andai ade yg terasa dgn sttment eja nie... tp nie cume pndpt peribadi eja je... n xde kne mngena ngn org lain...


klu boleh, mereka nk mncari sesorg 2 sesempurna mungkin..
tidak kira la untuk hubungan prcintaan ke... dlm perkahwinan ke... xpn dlm persahabatan..
kalau boleh, mereka nk pasangan or kawan2 mereka memenuhi ciri2 n kehendak yg mereka ingin kn..


puas pegang pale, tongkat dagu plak...
hmmm si bear nie pn tlg pikir kn utk eja sbnrnye...
hehehe
*
*

yeee... mmg eja tau i2 adalah lumrah manusia...
kalau boleh kita mmg nk yg terbaik untuk diri kita sndiri...
tapi... ape pula nasib insan yg kurang sempurna nie?? adakah dia tidak layak untuk memiliki sesuatu seperti yg rakan2 mereka miliki??
kadangkala 2, dlm prsahabatan pun mementingkan kesempurnaan sehingga manusia mnjd hipokrit semata-mata untuk mnjaga kesempurnaan yg telah wujud..
bukankah yg pnting dlm sesebuah hubungan 2 adalah KESERASIAN serta TOLAK ANSUR??


hmmm nmpaknye, klu eja nk trus pikir psl hal nie, 
eja kne pnjam topi berfikir dr pakwe kt atas nie r...
baru r boleh dpt jwpn agknye...
hehehe
(still gelak sipu2... malu... :p)


hmmm xtahu la...
mungkin akal eja nie x cukup pnjang dan tajam untuk memikirkan persoalan yg wujud nie agaknye...
hmmmm nk tito dulu la...
jelezzz plak tgk rumet tito dibuai mimpi indah...
k.... tata sume...
Assalamualaikum...

Tuesday, April 26, 2011

DEMAM.... NK BALIK UMAH....

assalamualaikum sume...

hmmm skrng nie mmg dlm mood nk balik kg...
alhamdulillah... stelah dipersetujui oleh kwn2 aku, akhirnye bleh jgk aku balik kg...
td dh pesan kt sorg adik jr nie suruh dia belikn tiket... arap2nye ade r tiket yg di cari 2...
thankz ea Akliah sbb sudi belikn tiket utk akk... 
(wlupn mase n3 nie ditulis, dia tgh tnggu bas kowt... thankz in advance.. hehe)

sbnrnye, ape buat hati aku nie membuak2 nk balik sbb aku demam semlm...
teruk jgk r... ari sblmnye aku dh g PKU, tp x ok jgk...
semlm makin teruk plak bile bgun pagi 2...
kwn2 plak decide nk bwk aku g hspital Jitra...
mula2nye aku mmg r xnk pegi sbb aku tau Dr msti bg kaedah rwtn yg same jew...
aku malas dh nk sedut gas 2... takut kesan kemudian hari...
tp akhirnye, aku g jgk hspital...

smpai sne, aku g r bhgian kecemasan... 
my rumet iaitu ein temankan aku masuk dlm... 
dh masuk 2, MA check aku... n comfem2 r aku kne masuk gas balik kn...
so aku pn sedut r menatang 2 lebih kurang 20 minit... 
tp sbnrnye, sesak kt dada aku nie xde r parah mane pn... aku sbnrnye sakit perut yg teramat sgt... mcm nk pengsan rasenye...
lepas masuk gas, dorg sruh aku rest... tp aku xleh rest sgt sbb perut sakit...
masa 2, aku x pk org rmai dh... suka2 aku jew telungkup kt simen... lntak r org nk kate ape... hehe

stlah hmpir stngah jam, aku dsuruh baring kt katil... tp dh sakit, mmg aku x baring r kn...
tp mmg aku serba x kena... staff2 kt kcmasan 2 plak bleh buat xtau jew kt aku...
aku tau r dorg byk keje... tp aku dh sakit gile dh mase 2... xkesian kew kt aku?? uwuwuwuwu...
dorg suruh duk kt katil, tp aku still jgk duk kt simen n tekan perut...
kesian kt my rumet yg kne tgur ngn staff kt c2... bahasa dia agk kasar r jgk...
tp aku selute kt rumet aku sbb masa ktorg nk balik 2, dia g sound staff kt c2 psl budi bahasa...
hmmmmm padan muke dorg..!!

ohh ye.... psl kt katil td kn... lebih dr stngah jam jgk r aku dok kt katil 2 xbuat pape...
pas2, dtg sorg nurse, dia g cucuk ubat kt tngn kanan aku...
mula2 2, dia cucuk dh, then dia bukak balik sbb salah cucuk... adoyaiii... dh r sakit... sabo jew aku...
tp nk buat cmne.. tahan jew r... bak kate org, people make mistake...
nsib baik ade Dr nie dtg n dia tnjukkn tmpat yg btl nk cucuk... perit jgk r... lg2 masa ubat nk masuk...
sakit kne cucuk 2 smpai skrng pn rase lg...

hmmmm sx lg aku dibiarkn kt katil 2...
dh byk kali rumet aku bgtau kt dorg yg perut aku sakit sgt... tp xde sape pn yg peduli...
stlah mnunggu skian lama, akupn ambik kputusan nk balik...
aku tipu jew kate aku dh ok dh... then aku kuar tnpa kne check...
lntak ko r nk kate ape pn... sakit aku bkn makin baik... tp makin parah... sbb tgk gelagat dorg...
ubat pn aku x ambik sbb dia suruh tnggu MA check dlu... ahhh xkuasa aku...
ubat yg aku dpt kt PKU pn ade lg... bia aku brgntung ngn ubat 2 jew...

mase nk balik 2, kwn2 yg lain ajk aku g Klinik plak... tp aku xnk...
hmmm kali nie aku mmg jd degil sgt r... mmg aku xnk g klinik...
byrn dh r mahal... n rwtnnye same jew nnt...
aku nmpak muka2 geram kt muka dorg sbb aku xnk g klinik... tp aku mmg xnk g...
aku nk balik bilik jew masa 2... sory ea kwn2 sbb sy trlalu degil... huhu

dh balik 2, aku mkn roti utk alas perut n makan ubat...
then akupn trtido smpai r ptg... nsib baik bile bgun 2 sakit perut aku dh ilang...
harei nie plak, aku dh bransur pulih... cume sesak kt dada 2 still ade gak ckit2...
tp xpe la... aku kwl mkn n mkn ubat, rasenye ok nnt...

special thankz 2 my frenzz iaitu ein, nor, wan, n dayah yg jage aku masa sakit... syggg sgt2 kt korg...
n xlupa jgk kt ejat yg sudi bwk aku g hospital smlm... thankz jgk ea...

Thursday, April 21, 2011

BALIK REDAH BANJIR.... MEMANG DLM KENANGAN...


Assalamualaikum...

hmmm ari 2 aku ade ckp nk masukkn smbungan kisah misteri aku episod 2... 
tp nmpaknye kne postpone dlu r... 
blm ade mood lg nie... byk sgt masalah melanda aku... dr mslah hidup smpaila mslah pelajaran...
hope Allah kuatkn semangat aku utk tmpuh kehidupan nie...

hmmm akupn dh penat nk pikir psl mslah2 nie... skrng nie aku mmg dlm mood nk balik... 
xsbr sgt rasenye nk balik umh... nk jmpe abah, emak, n apiz... dh rindu sgt kt dorg... 
tp aku kene sabar... ade assgnment yg blm siap lg... so kene r settle kn dlu.... 
so bawak bersabo ea cik norhafiza...

hmmm cite psl balik kg nie, akupn teringin r nk masukkn n3 psl blik kg nie...
mmg dh lame aku nk masukkn... tp asyik terlupa jew... kesian kt sorg kwn aku 2... dlu dia pnah sruh aku msukkn gmbr 2 dlm fb... smpai skrng aku xbuat2 lg... tp xpe... aku masukkn dlm blog aku jew r...
hopefully dia bace r n3 nie...

ape yg aku nk kongsi adlah psl ktorg balik cuti tergempar sem lepas iaitu masa aku sem 5 sbb kedah n kwsn utara dlanda banjir...
wlupn uum xnaik air tnggi sgt, tp still bg impak kt kami... dh r nk xam final plak 2...
hmmm wk2 mmg cuak sgt... nk cari mknn pn susah... hati menangis tuhan saja yg tau...

so kami decide nk balik jgk... aku ngn kwn2 iaitu ein, nor, n dayah balik naik kete ejat... nasib baik dia sudi tumpangkn kami... kami mmg tawakal jew kw2 2 sbb jalan kluar dr kedah dh ditutupi air...

kt bwh nie antara gmbr2 yg smpat diambil...


kami balik ber5... 
perjalanan yg sngguh mencabar...
tuhan jew yg tahu...

*
*

nie la dia tuan punye kete n kereta ksyangan dia..
habis kotor kete pkcik nie... :>
nasib baik dia baik hati nk tmpangkn ktorg dr uum kedah kew perak n selangor..
thankz ea ejat...

*
*

haaa... nie r dia gmbr masa kami redah bnjir...
takutnye wk2 nie tuhan jew yg tau sbb jalan tanah merah nie licin sgt...
kereta smpai menggelongsor ke tepi...
dh r air penuh kt tepi 2...
n yg menariknye, kami nmpak ketam batu melintas jalan...
bleh plak dlm keadaan kete yg byk, ketam 2 nk melintas...
agknye diapn nk slamatkn diri dia kowt.. huhu
hmm ntah ape nasib ketam 2 agknye.. 

*
*

nie keadaan jalan tanah merah dr depan... punye la bnyk kete...
wk2 nie, ade terella (btl kew aku eja nie??) trsngkut n ade traktor yg cube tolak...
sgt brterima kasih ngn org kmpung yg kt tepi jalan sbb dorg snggup duk dlm ujan utk bntu knderaan yg tersngkut... baik sngguh hati dorg...
smoga Allah membalas kebaikan dorg sume... amin...

*
*

lpas lalu tanah merah 2, snggah kedai kt tepi jalan jap...
si ein nie g beli air n tanye jalan kt org kg...
nasib baik ade pkcik nie tnjuk jln altenatif... kami xleh masuk alor setar...
sbb sane dh bnjir...
pakcik yg baik hati 2 siap lukis peta lg...

*
*

hmm nie r peta yg dilukis oleh pkcik yg baik hati 2...
kerana peta nie r kami selamat smpai ke rumah...
smoga Allah membalas jasa pakcik dgn berlipat2 ganda... amin...

*
*

sx lg gmbar ejat kluar... mklum la... penyelamat kami wk2 2...
nie la laluan altenatif yg diberi oleh pkcik 2..
yg korg nmpak kt tepi 2 bkn jalan raya tau....
i2 air... kami lalu jln yg hanya muat utk 1 kete jew... tp dbuka utk 2 lorong...
berhenti skjap jntung aku bile brtmbung ngn kete lain dr depan...
dh r kiri ngn kanan dh mcm laut...
nasib baik x pape...

*
*

air... ohhh air....
bkn air biasa.... tp air banjir....
uwuwuwuwu... atooottttt...!!

*
*

lepas keluar dr kwsn bnjir n dpt masuk highway...
kami pn snggah kt RnR Gurun...
masa nie barula perut rasa lapar... 
lega pn ade...

*
*

wlupn dh lepas dr bnjir, tp di kiri n kanan masih boleh nmpak air memenuhi kwsn...
cume air xmasuk kt highway jew....

*
*

dlm umh nenek nor nie...
hmmm kemas giler umh nenek dia...
cntik plak 2...
nor yg tngkapkn gmbr nie...

*
*

sblm masuk umh nenek nor, aku smpat brposing jap...
mklum la... hoby aku masa lapang... hehehe


hmmm 2 r antara gmbr2 yg smpat aku tngkap n masukkn dlm nie...
gmbr yg dpt ditngkap masa redah bnjir cuma ckit jew sbb perasaan takut 2 lebih menguasai aku...
wk2 nie, wan xde sx sbb dia dh balik dulu dh...
dia dh slmt berada kt umh... untung wan... huhu

kt bwh nie plak aku cuba msukkn video masa kami redah bnjir yg smpat dirakam oleh nor n ein...







nie jew r n3 aku kali nie...
enjoy ea... 
ASSALAMUALAIKUM...

Friday, April 1, 2011

KEJADIAN MYSTERY UTK AKU... KHAS SMASA BRGELAR PLAJAR..(episod 1...)


aku kembali lagi stlah sekian lama x jengah blog aku nie...
hmmm kali nie aku nk kongsi ckit psl pngalaman aku nmpak bnde2 yg pelik2 masa aku blaja kt uum nie dr sem 1 smpai sem 6...
hmmm myb aku salah pndang jew kowt... xpn salah dgr...
tp aku still nk cite jgk... heheheh

hmmm mase sem 1, aku nie slalu tdo lmbat... mmg mngalami masalah nk tdo mlm r mase 2...
then 1 mlm 2, klu x silap aku lbih kurang pkul 3 lebih, aku tgh dok online,
ttbe aku trdgr bunyi mcm benda mncakar jaring tingkap...
utk pngetahuan sume, blik ktorg, tngkapnye brjaring...
akupn agak myb kucing... tp ble aku pk2 balik, cmne kucing nk mncakar jaring tngkap 2 sdgkn tngkap 2 tnggi...
nk kate ade jaring yg jatuh kt bwh, esknye 2 aku g r cr... tp xjmpe pn...
mase aku dgr 2, aku g r jengah kt tngkap, tp xnmpak pape pn... bila aku jengah, bunyinya berhenti pulak..
lpas 2 ttbe jew aku rase seram sejuk, so pe lg... g r tdo...

kjadian ke dua plak, brlaku mase sem 1 jgk...
aku ngn kwn2 nie nk g expo konvo kt pusat sukan...
ktorg cdg nk jalan kaki jew... mase 2 dr awl lg aku dh x sedap ati nk g... xtau r nape...
tp sbb ade sorg kwn2 aku nk dh mnyentap nk g jgk, aku ikot jew r...
siap kate, "aku x kire, aku nk g jgk"...
mase otw 2, ktorg lalu jalan atas nk kew dewan mas... aku mmg bleh r nmpak jln kt bwh yg nk kew DKG 3 tu... kt bwh 2, ade 1 pokok... (lepas LEGO... ala kt kwsn brbukit ckit 2)
kt c2 r aku nmpak kelibat mcm prmpuan brbaju putih... rmbutnye pnjang...
aku perhati dlm 1 minit jgk smbil jalan.. takut salah pndang, tp mmg aku nmpak bende 2 jgk... tegak jew... ps2 aku mls nk pndang dh... aku trus jew jln... aku xbgtau pn kwn2 aku yg lain...
nnt xpsl2 dorg dorg takut plak... buatnye dorg lari tingglkn aku, naya jew... heheh

dh balik bilik 2 baru aku cite ngn dorg... hmmm mase 2 masing2 baru r mnggelupur rase takut...
siap dorg kate, "nasib baik ko xbgtau ktorg mase 2 ja..."
balik dr xpo konvo 2 pn ktorg lalu jln yg same jgk... nsib baik x nmpak pape...

n baru2 nie, aku dpt tau, ade sorg kwn aku pn penah nmpak bnde yg same kt tmpat yg same jgk...
hmmm ape dia bnde 2 agknye ye??? jeng3.... huhuhu

mase sem 2, aku ade trdgr gak... kali nie wk2 magrib...
tp kali nie, bkn aku sorg jew dgr, tp ngn kwn2 aku sx...
ktorg tgh brkumpul dlm bilik rmai2... mase 2 ujan renyai2 n azan magrib pn tgh brkumandang...
blakang bilik aku nie ade gelanggang futsal... tp mase 2 org xmain sbb ujan...
tgh ktorg duduk2 2, ttb trdgr 1 suara lelaki... suara dia x garang tp tegas... dia cuma sebut 1 woRd je iaitu "JA.." dlm rmai2 kwn aku 2, cume name aku jew yg ade kne mngena ngn JA... sbb name aku EJA...
mase 2 aku menyorok r dlm selimut sbb aku igtkan ade lelaki mengintai... lgpn pkaian aku agak kurang sopan wk2 2... n sorg kwn aku iaitu Shuhada g r intai ckit kt tngkap,then dia cume nmpak ade 1 tangan tgh pegang tngkap cermin yg keempat bilik kami... tangan agk brbulu...
so mase 2 ktorg assume mmg ade budak lelaki mengintai r n sebut name aku...
tp keesokan harinye, ktorg g r belakang bilik ktorg... tp klu dr luar, mmg tingkap 2 tnggi... klu aku angkat tangan pn baru sampai... mmg tinggi... 
so tangan sape yg su nmpak 2?? Sue cume nmpak tangan ngn bahu jew... kepala xnmpak...
sape plak yg pnggil name aku???
masih mnjadi tanda tanya sehingga sekarang....

hmmm sem 2 pn ade kejadian ke dua jgk...
masa nie dh final xam dh... aku demam teruk masa 2... smpai kena ambik darah sebab doktor suspect denggi... nasib baik bukan denggi... demam panas jew... syukur...
malam 2, aku still demam lg... so kwn2 aku suruh aku berkemban jew biar haba badan kuar...
aku pn g r toilet... aku pegi xde pk pape pn mase 2... lgpn aku dlm keadaan "cuti"..
balik dr toilet 2, kwn aku nk tolong picit badan aku sbb badan aku sakit2...
then dia trnmpak lengan aku belah kanan lebam.. n yg lebih weird, ade dua titik kt tmpat lebam 2...
agk lame jgk lebam 2 nk ilang.... smpai balik umah pn lebam n dua titik 2 masih ade lg...
mmg nmpak mcm kesan gigit n kesan gigi... sakit plak 2... 
kwn2 aku sume pelik... n nk tgk lebam kt lengan aku 2...
hmmm kesian kt aku...
dh r demam, masa final xam plak 2... 

hmmm sbnrnye ade lg aku nk cite....
tp nnt2 r... sbb dh pnjng sgt dh nie... huhuhu
k tata....